Оревите се одличен извор на омега-3 масни киселини, затоа што една четвртина шоља може да обезбеди повеќе од 90% од дневните потреби за омега 3 масни киселини кои организмот не може сам да ги создаде.
Затоа, нутриционистите препорачуваат честа конзумација на ореви и други јаткасти производи.
Во денешниот рецепт-десерт, тортата која ви ја нудиме да ја подготвите е многу вкусна, лесна за подготовка, ќе ви одземе само 40 минути, а во неа има ореви.
Состојки:
– 1,5 литри млеко
– 4 пудинга од ванила
– 2 пудинга од чоколадо
– 150 грама шеќер
– 375 грама маргарин
– 3 кесички ванилин шеќер
– 300 грама бисквити
– 300 грама ореви
– 300 грама кокос
Подготовка:
Во половина литар млеко сварете два пудинга од чоколадо со 50 грама шеќер. Во жешкиот пудинг додадете 125 грама маргарин, 1 ванилин шеќер и мелени бисквити.
Во еден литар млеко сварете 4 пудинга од ванила со 100 грама шеќер и измешајте 250 грама маргарин.
Смесата поделете ја и во еден дел додадете еден ванилин шеќер и кокос, а во другиот дел 1 ванилин шеќер и мелени ореви.
Во калап за торта сипете ги филовите еден врз друг по редоследот како сте ги направиле. Изладете ја тортата, украсете ја со шлаг, растопено чоколадо и послужете.