Состојки:
- 300 гр јуфки
- 500 гр кисела зелка, исечкана на парчиња
- 1 главица кромид
- 3 лажички шеќер
- 4 лажици вода
- парчиња сланина, по желба
- 200 гр кашкавал
- сол и бибер
Подготовка:
– Во тавче за пржење ставете масло да се загрее. На загреаното масло ставете го исечканиот кромид и ставете го шеќерот. Пржете додека да се карамелизира.
– Кога ќе се карамелизира ставете малку вода, ставете ја зелката и динстајте околу 15 минути.
– Сварените тестенини исцедете ги. Зачинете со сол и бибер.
– Направете прелив од две јајца, млеко и павлака.
– По желба, ставете и малку ситно сечкан магдонос.
– Земете едно тавче за печење и намачкајте го со масло за јадење. Најдолу ставете 100 гр рендан кашкавал, врз него ставете ја зелката, па тестенините. Прелијте со преливот и најгоре ставете ги останатите 100 гр рендан кашкавал.
– Тавчето покријте го со алуминиумска фолија и ставете го во рерна претходно загреана на 200 целзиусови степени околу 30 минути.
– По 30 минути, извадете ја фолијата и продолжете да печете уште дополнителни 15 минути.