Овој рецепт е за Сутлијаш кој не треба да се меша и нема да мора да стоите над тенџерото и да се горите кога ќе почне да прска оризот варејќи се. Еве колку е едноставно
Состојки:
- Една чаша од 300 грама ориз,
- 2 кесички ванилин шеќер,
- 12 лажицишеќер,
- 1 литар млеко,
- 500 милилитри вода и
- 100 милилитри зејтин
Подготовки:
Состојките се ставаат во тенџере заедно и се ставаат на тивок оган ( на 1) да зоврие,откако ќе зоврие се вари уште 40 минути во покриен сад на тивок оган ( на 1).
Откако ќе се свари сутлијашот се става во мали садови и се украсува по желба со цимет или какао. Исто така по желба во смесат пред да се вари може да се стави и изрендана кора од 1 лимон.
Добар апетит!