Состојки:
- мала лажица Црн пипер
- малку сол
- 700 грама свинско мелено
- 2 лути пиперчиња
- 100 милилитри масло
- 100 грама кромид
- 50 милилитри кајмак
- 1 лажица дафинка
- 1 главица лук
- 300 грама јунешко мелено
Подготовка:
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.
Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.