Состојки:
- Хокаидо тиква (позната и како Зеленикарка)
- Сол
- Црвен пипер
- Маслиново масло
Подготовка:
Излупете ја тиквата и исчистете ги семките од неа. Месестиот дел исечете го на ленти со дебелина од околу 1 сантиметар.
Додадете зачини, прелијте со маслиново масло и се заедно измешајте.
Печете во загреана рерна на 180 степени, во предходно намрсен сад (или прекриен со мрсна хартија за печење) околу 20 минути.
Совет:
Вкусот на тиквата поднесува најразлични зачини. Поради ова, при печењето на помфритот слободно додадете и мајчина душичка, рузмарин и сл.
Помфритот послушете го со свежо младо сирење, или пак со сос од домати.
Добар апетит!