Состојки:
- 3 слатки јаболка
- 250 грама брашно
- 1 прашок за печење
- 1/2 лажица сода бикарбона
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажичка цимет
- 1 јајце
- 1 dl. масло
- 2 dl. јогурт
Подготовка:
Измешајте ги исечените јаболка со сокот од лимон, а во зависност од вкусот можете да додадете и рендана кора од лимонот. Во еден сад измешајте ги сувите состојки, а потоа постепено додајте ги јајцето, маслото и јогуртот.
Кога смесата ќе стане хомогена, додајте ги јаболката. Кај мафините секогаш вреди правилото „водено во суво“, до кое треба да се држите. Ставете ја смесата во калапи и печете ги 25 минути на 180 степени.
Добар апетит!