Состојки:
- 500 гр брашно
- 300 мл масло
- 100 мл вода
- 1 лажичка сол
- 250 гр маргарин
- 100 гр сусам
Подготовка:
Во длабок сад ставете го брашното, маслото, солта и водата и замесете тесто.
Потоа развлечете што е можно потенка кора и премачкајте ја со третина од потребниот маргарин.
Тестото склопете го како писмо и оставете да отстои половина час.
Постапката повторете ја уште два пати со пауза од половина час.
Четвртиот пат кората премачкајте ја со масло и оставете уште еднаш да отстои уште половина час.
Потопа равлечете ја кората со дебелна на прстот , наросете со сусам и вадете питички (коцки или правоаголници)
Печете на 200 степени.
Добар апетит!