Home ГОТВАЧ гезме Запечени макарони со кафриол и сирење

Запечени макарони со кафриол и сирење

5780
G Natural

Состојки:

  • 1 мала главица карфиол,
  • 350 грама макарони,
  • 2 чешниња лук,
  • 250 грама сирење,
  • 1 лажица маслиново масло,
  • 2 дл кисела павлака,
  • сол,
  • бибер.

Подготовка:

Во длабок сад ставете вода да зоврие, па додадете ги цветовите карфиол и макароните. Посолете и гответе додека макароните не бидат полу зготвени.Исцедете ги, но сочувајте чаша вода затоа што ќе ви треба за сос. Исцедените карфиол и макарони ставете ги во огноотпорна тава, посолете и побиберете. Во вилушка благо изгмечете го карфиолот. За сосот помешајте ја водата во која ги готвевте карфиолот и макароните, павлака и ренданото сирење и се добро промешајте. Испасирајте го лукот и повторно промешајте, па прелијте преку макароните. Ставете ги да се печат околу 15 минути на 220 степени.

Запечени макарони со кафриол и сирење