Состојки:
- 1 мала главица карфиол,
- 350 грама макарони,
- 2 чешниња лук,
- 250 грама сирење,
- 1 лажица маслиново масло,
- 2 дл кисела павлака,
- сол,
- бибер.
Подготовка:
Во длабок сад ставете вода да зоврие, па додадете ги цветовите карфиол и макароните. Посолете и гответе додека макароните не бидат полу зготвени.Исцедете ги, но сочувајте чаша вода затоа што ќе ви треба за сос. Исцедените карфиол и макарони ставете ги во огноотпорна тава, посолете и побиберете. Во вилушка благо изгмечете го карфиолот. За сосот помешајте ја водата во која ги готвевте карфиолот и макароните, павлака и ренданото сирење и се добро промешајте. Испасирајте го лукот и повторно промешајте, па прелијте преку макароните. Ставете ги да се печат околу 15 минути на 220 степени.