Home СОВЕТИ За долг живот, јадете готвена храна

За долг живот, јадете готвена храна

10198
ХитКујна канал

Готвените јадења го продолжуваат животот, покажала една студија.

Луѓето кои готват пет пати неделно имаат 47% повеќе шанси да бидат живи после 10 години.

„Стана јасно дека готвењето е здрава навика“, вели професорот Марк Валквист и додава:

„Таа заслужува место во образованието во текот на животот, политиката, јавното здравје и планирање на потрошувачката кошничка“.

Истражувачите анкетирале 1.888 мажи и жени постари од 65 години кои живеат во Тајван. На почетокот на студијата тие ги интервјурирале учесниците во врска со неколку фактори на начин на живот, вклучувајќи ги и навиките за готвење, условите во домаќинството, навиките во купување, исхрана, образование, пушење на цигари.

На почетокот откриле дека 43% од учесниците никогаш не готват, 17% готват еднаш или два пати неделно, 9% готват 3-5 пати неделно и 31% готви пет или повеќе пати дневно.

После 10 години, повторно ги интервјуирале оние кои сеуште биле живи. Се покажало дека готвењето е во тесна врска со долгиот живот. Покрај готвењето, се открило дека ќе живеете подолго и ако купувате во продавница, се возите со јавен превоз, не пушите цигари и ако сте жена.

„Патиштата кон здравјтето кои ги овозможува храната не се ограничени само на нејзините хранливи состојки, туку и нејзиното производство, купување, подготвување и јадење“, додал Валквист.