Состојки:
- 2 чешниња лук
- 1 големо кромитче
- ¼ жолт кромид
- 2 лажици маслиново масло
- 400 гр конзервирани домати
- 3 свежи домати
- 1 лажичка буковец
- ½ чаша павлака
- ¼ чаша вотка
- 1 лажица брашно (по потреба)
Подготовка:
Исецкајте 1 големо кромитче, 2 чешни лук и ¼ кромид. Пржете ги во маслиново масло околу 5 минути.
Додадете ги конзервираните (претходно исцедени од течноста) и свежите домати и зачинете по желба. Може да додадете парченца црвена пиперка (буковец). Динстајте на средна температура 5-10 минути.
Додадете павлака и малку вотка. Гответе додека смесата се згусне. Не грижете се – во почеток нема да изгледа добро но за кратко време ќе добие портокалова боја. Доколку смесата е премногу тенка, брзо ставете 1 лажица брашно.
Прелијте ги тестенините со овој сос. Доколку сакате може да додадете и зеленчук како и потпржени печурки и динстан спанаќ.
Добар апетит!