Состојки:
- 1/2 кг зелена боранија
- 1 лажица маслиново масло
- 100 гр кромид
- 1 чешне лук
- 500 гр домати
- 1 лажица зачинал
- 2 лажици исечкан босилек
- 1 лажица насечкан магдонос
- 4 телешки шницли,
- сол
- 2 лажици масло
Подготовка:
Боранијата се чисти и сече на парчиња, се мие и се вари во солена вода 15-20 минути.
На маслиновото масло се пржи исечканиот кромид, излупените домати исечени на коцки. Се зачинува и се крчка десетина минути.
Сварената и исцедена боранија се меша во сосот од домати и се додаваат босилекот и магданосот.
Телешките шницли се толчат, се посолуваат и се пржат на загреано масло по три мнути од секоја страна.
Добар апетит!