Home ГОТВАЧ Рецепт за вкусни лајбици, меки како памук

Рецепт за вкусни лајбици, меки како памук

244
G Natural

Состојки:

300 мл вода
300 мл јогурт
120 мл масло
коцка свеж квасец
1 лажица шеќер
1,5 лажица сол
2 јајца
1 жолчка
околу 1000 – 1100 гр брашно

За премачкување
1 белка
сусам и маргарин

Подготовка:

Ставете го квасецот во млаката вода со шеќерот и 1 лажица брашно да запени.

Потоа додадете го маслото и јогуртот кој е на собна температура, па потоа јајцата, мал дел од брашното.
Откако ќе измешате додадете ја и солта, па понатаму месете глатко тесто со додавање на брашно.

Покријте го измесеното тесто и оставете го да се дуплира.

Потоа поделете го на 20 топчиња кои ќе ги наредите во помал плех од шпоретот. Премачкајте ги одозгора со разматена белка и поросете сусам и семиња по желба.

Врз секое ставете по мало парченце маргарин.

Печете ги на 200С додека поруменат.