Состоки за четири лица:
- 320 гр шпагети
- 100гр листови свеж босилек
- 50 гр пињоли
- 100 гр од омиленото сирење
- лук
- маслиново масло
- сол
Подготовка:
Свежиот босилек, пињолите, сирењето, лукот, сол и малку маслиново масло, испасирајте се додека состојката не стане кремаста, односно додека не го добиете посакуваниот зелен сос. Во специјалното тенџере на Цептер за варење шпагети од 5,8л, ставете вода и тестенините ставете ги кога водата ќе достигне висока температува Предходно во водата можете да додадете и маслиново масло. Во специјалниот сад за шпагети на Цептер, шпагетите ќе бидат готови за најмногу 10 минути. Квалитетно подготвените италијански шпагети во никој случај не се преварени. Исцадете ја водата и сервирајте во уникатните чинии на Цептер кој ќе направат уште подобар завршеток на целиот рецепт.
Врз шпагетите го додавате зелениот сос, а по желба можете и да ги промешате па одозгора да ставете рендано сирење или кашкавал.