Состојки:
- 500 гр.тенки кори
- 250 гр.путер
фил:
- 200 гр. шеќер
- 1 кесичка цимет во прав
- 250 гр суви сливи
- 200 мл црвено вино
- 200 гр чоколадо за готвење
Подготовка:
Се сецкаат сувите сливи и се варат со шеќерот, виното и циметот околу 15-тина минути. Се трга од оган и во топлиот фил се додава чоколадото, убаво се промешува за да се растопи.
Во друг сад се растопува путерот и со растопениот путер се попрскува секоја од корите редејќи ги во тепсијата. На секоја 3-4 кора се мачка филот со сливите. Постапката се повторува се додека има фил и кори.
Последната кора убаво се премачкува со растопениот путер, се сече питата на коцки и се става да се пече во предходно загреана рерна на 180С додека убаво не порумени. Се служи оладена посипана со шеќер во прав.
Добар апетит!