Home ГОТВАЧ Оваа храна смеете да ја изедете ако ви падне на под

Оваа храна смеете да ја изедете ако ви падне на под

2203
G Natural

Најраспространетиот мит поврзан со храната е правилото на пет секунди.

Според експертите важно е кој тип храна е во прашање и опкружувањето каде храната паднала.

„Не постои таква работа како што е „правилото пет секунди“, вели Рејчел Вилијамс, советник за информации за здравствената заштита.

Таа додавa дека тоа со сигурност е мит и дека не се препорачува внес на храна откако го допрела подот.

„Секоја храна која ќе ја испуштиме допира некоја бактерија“, потврдува Вилијамс.

Рејчел Вилијамс вели дека на бактериите им е потребно влажно место за да се развијат, така што мократа храна сигурно е заразена во контакт со подот.

Во храна која никако не треба да ја јадете откако го допрела подот спаѓаат: исеченото овошје, месото, шунката, саламата, млечните производи, варените тестенини и варениот ориз.

храна на под

Сувата храна има помалку шанси да наталожи на себе бактерии.

Чипсот, јаткастите плодови (бадеми, ореви, лешници), бисквитите, крекерите, неварениот ориз и тестенини спаѓаат во храната која е во најмал допир со бактериите при паѓањето на подот.

Значи, дувнете ги и изедете ги, велат експертите.

храна на под