Белгиските вафли лесно и брзо се подготвуваат, а се неворојатно вкусни …
Состојки :
- 1 кесичка сув квасец
- 1/3 чаша (од 250 мл) топло млеко
- 1 лажиче шеќер
- прстофат сол
- 2 чаши брашно
- 3 јајца на собна температура
- 1/4 чаша путер на собна температура (или 60 гр)
- 1/4 чаша млеко
- 1 лажица екстракт од ванила
- 1/2 чаша крупен шеќер
Подготовка:
Во еден сад измешајте ги квасецот, 1 лажиче шеќер и топлото млеко и оставете ги 15-тина минути да стаса квасецот.
Додадете го брашното и солта и измешајте убаво со дрвена лажица.
Додадете ги јајцата, едно по едно, путерот, млекото и ванилата и мечајте додека не се соединат сите состојки.
Садот во кој се наоѓа тестот покријте го и оставете го да стои на топла собна температура додека не се удвои (околу 1 час).
Сега додадете го крупниот шеќер во тестото. Измешајте убаво.
Со лажица земајте од тестото (количината зависо од големината на тостерот за вафли) и ставете ги на врелиот тостер да се печат додека не поруменат убаво од двете страни.
Крупниот шеќер ќе се карамелизира и ќе им даде на вафлите специјален додатен вкус, а малку ќе остане и за “крцкање”.
Овие вафли можат да стојат и до една недела во затворена кутија.