Home ГОТВАЧ Направете дома – Италијански леб со лук и магдонос

Направете дома – Италијански леб со лук и магдонос

7322
G Natural

Состојки:

  • 500 г бело брашно
  • 1 кесичката квасец (околу 10 г)
  • 300 мл вода
  • една главица лук
  • мал куп свеж магдонос
  • 10 г сол
  • 1 лажица маслиново масло

Подготовка:
Едноставно месете го тестото со брашно, квасец и вода и оставете го да отстои – нека се дуплира во големина. Во меѓувреме, се вари во водата излупениот лук – 10 до 15 минути, додека не омекне. оставете да се излади.
Ситно исецканиот магдонос додадете го на изладениот лук. Додадете лажица маслиново масло и добро измешајте а потоа и истолчете. . На мешавината од кромид и магдонос додадете сол и додадете ја на тесто и мешајте додека не биде рамномерно низ целото тесто.
Оставете тестото да се зголеми едно 2-3 часа, премесувајќи го секој час. Обликувајте како сакате и оставете го уште еднаш пред печење да отстои да се зголеми. Се пече на 220 степени Целзиусови 25 до 30 минути. Се разбира, љубителите на лук може да го зголемат количеството на лук.
Добар апетит!

Италијански леб