Home ГОТВАЧ Кралица на тортите – Моцарт торта

Кралица на тортите – Моцарт торта

6082
G Natural

Состојки:
Тесто

  • 10 белки
  • 200 гр урми сецкани
  • 150 лешници сецкани
  • 1/2 пециво
  • 5 лажiца брашно
  • 2 лажици црн фил
  • 7 лажици шеќер

Фил

  • 200 чоколадо
  • 100 какао
  • 1 чаша шеќер
  • 2.5 чаши вода
  • 3 лажици густин
  • 1 путер
  • 10 жолчки
  • 1 литар млеко,
  • 2 чоколадни пудинга +10 лажици шеќер
  • 1 пакетче марципан

Подготовка:
Се матат белките со шеќерот да се направи цврст снег се додава останатото (сецканите лешници, урми, брашното, двете лажици од филот…). Се пече на хартија во плех од шпорет. Се сече на три ленти и филува.
Фил:
Млекото се вари со пудинзите и шеќерот и се остава на страна да се лади.
Путерот се мати пенесто без шеќер се додаваат жолчките, се мати се пенасто, се меша со пудинзите и на крај се додава оладениот црн фил т.е чоколадото. Се филува кора, фил, кора, кора од марципан, фил, кора и потоа целата торта се премачкува со хопла или доколку сакате да е целата чоколадна се прелива со стопено чоколадо.

Добар апетит!

Моцарт торта