Состојки:
- 1 лажица зобни снегулки
- 1 лажица ’рж
- 1 лажица ленено семе
- 1 лажица пченични трици
- 1 лажица просо
- 1 лажица јачмен
- 1 лажица суво грозје
Подготовка:
Наведените состојки прелијте ги со вода и оставете ги да отстојат преку ноќ.
Следното утро варете ги 5-10 минути, но внимавајте да не се исушат премногу. Потоа тргнете ги од оган и оставете да отстојат 20-30 минути.
По желба додадете малку сол или, пак, заблажете ја со малку мед и послужете се. За подобар вкус на сварената каша можете да и’ додадете и некое овошје како јаболко или други сезонски плодови.
Доколку сакате можеме да додадете уште некој вид житарици.