Овој рецепт го превземавме од куварот на Цептер, бидејќи е многу едноставен но ефектен.
Се што ви треба е свинско филе, малку готвачка умешност и секако, добар сад за говење. Тимот на ХИТ кујна Ви ги препорачува садовите за готвење од Цептер.
Состојки ( за 4 лица):
- Свинско филе – 12 помали парчиња
- 1 чешне лук
- 1 прстофат чили
- 20 парчиња црна маслина
- 2 свежи домати
- 1 прстофат оригано
- 12 парчиња чаден кашкавал
- 100 мл бело вино
- Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Измијте ги доматите, исечете ги на половина и отстранете го семето. Исечкајте ги и лукот и маслините.
Сите горенаведени состојки ставете ги во чинија и зачинете ги со толчено чили и оригано. Посолете по желба.
Месото печете го во загреана тава, по три минути од обете страни. Додадете го белото вино и оставете го целосно да испари. Исклучете го огнот.
На секое парче месо ставете од смесата со домати и маслини и парче димен кашкавал.
Поклопете ја тавата и оставете да отстои 5 минути.
Послужете додека е топло.
Добар апетит!