Состојки:
печка,ниту миксер. За да ја направите ќе треба да издвоите околу 20 минути.
Состојки:
За Бајадера
- 9 лажици вода
- 200 грама шеќер
- 150 грама ореви, бадеми или лешници
- 250 грама мелени Petit Beurre бисквити
- 170 грама путер
- 100 грама темно чоколадо
- рум
За глазура :
- 100 грама темно чоколадо
- малку масло
Подготовка:
-
- Во тенџере , додадете вода и шеќер и гответе на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори.
- Додадете путер , отстранете од шпоретот и мешајте додека не се раствори.
- Кога путерот е безмалку истопен , додадете ореви и бисквити – се меша додека не се добие еднаква густа маса .
- Добиената смеса се дели на два еднакви делови.
- Стопете го чоколадото на пара и помешајте го во првиот дел од смесата, а во втората додадете малку рум. На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка – а за да биде правилна, потоа оформете ги рабовите со нож.
- Над неа, на ист начин додадете ја и друга смеса и сторете го истото со ножот.
- Остатокот од чоколадото се топи на пара. Во него додадете малку масло и се прелива врз Бајадерата
- Толку – оставете малку да се стврдне и може да се ужива во неа.
- Бајадерата се остава во фрижидер да се стегне и следниот ден со нож се сече на коцки.