Состојки:
- 120 гр мелени ореви
- 100 гр бело чоколадо
- 100 гр црно чоколадо
За шербет:
- 350 гр шеќер
- 100 гр вода
- 2 лажици маргарин
Подготовка:
Шеќерот, водата и маргаринот се варат. Шербетот се дели во 3 садови.
Во првиот сад се ставаат оревите. Смесата се става во калап за бајадера. Се остава да се излади и стегнe.
Во вториот сад се става рендано бело чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се истура врз првиот слој. Се остава да се излади и стврдне.
Во третиот сад се става рендано црно чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се става врз белиот слој.
Совет:
Мора да почекате да се стегнат слоевите, бидејќи ќе ви се измешаат особено вториот и третиот слој. Додека чекате да се стегнат, шербетот ќе ви се излади затоа треба пак да го стоплите малку, за да може чоколадото да се стопи.
Добар апетит!