Состојки:
- 4 Јајца
- 4 лажици брашно
- 300 грама спанаќ
- 100 мл павлака
- 1 прашок за пециво
- сол
- 500 грама кравјо сирење
- 3 лажици ајвар
- ½ лажичка сув лук
- 4-5 палачинки
- 150 грама шунка или сланина тенко сечена
- 150 грама кашкавал рендан
Подготовка:
Белките одвојте ги од жолчките и изматете ги во цврст снег.Спанаќот обарете го, исцедете го и ситно исечкајте го.
Во друг сад, изматете ги жолчките, додајте брашно, павлака, прашок за пециво и малку сол.
Кога ќе добиете компактна маса, со лажица за мешање додајте ги изматените белки.Во помал плех кој е обложен со хартија за печење, истурете ја смесата.
Печете на 200 степени околу 20-тина минути.
Сирењето издробете го измешајте го со ајвар и лук.
На веќе приготвените палачинки ставете неколку парчиња шунка, рендан кашкавал и завиткајте ги во ролна.
Испечената кора пресечете ја на пола. Врз неа намачкајте дел од филот (помалку од половина), во средина ставете ги ролуваните палачинки и додадете го останатиот фил за да ја пополните целата површина.Врз измазнетата површина додајте ја и втората кора. Нешно притиснете и тортата ставете ја во фрижидер за да се стегне.Се послужуваат ладни, украсени со мајонез, рендан кашкавал или пак со филот од сирење.