СОСТОЈКИ:
Ролат:
- 600 грама мелено месо
- 2 лажички лебни трошки
- 1 јајце
- Сол, бибер,вегета
Фил:
- 2 варени компири
- 2 варени јајца
- Mлад кромид
- Целер
- 2 лажички мајонез или дресинг за салата
Сварете ги компирите во солена вода.
Сварете ги јајцата.
Исецкајте ги целерот и кромидот.
Излупете го варениот компир, изгмечете го како за пире и додадете ги кромидот и целерот.
Исецкајте ги тврдо варените јајца и додадете ги.
Додадете го мајонезот или дресингот за салата и измешајте.
ПОДГОТОВКА:
Во сад ставете го меленото месо, јајцето и лебните трошки. Имешајте добро и смесата растегнете ја на фолија.
Врз месото додадете го филот.
Замотајте ги месото и филот во ролат и измазнете со влажна рака.
Замотајте го ролатот во фолија.
Оставете да отстои во фрижидер, 2-3 часа или во текот на ноќта.
Откако ќе отстои, извадете ја флијата и ставете го ролатот во сад за печење намачкан со масло.
Околу ролатот наредете парчиња зачинет компир и печете на 200 степени, се додека месото и компирот не бидат готови.
Добар апетит!