Добро познатите onions rings, добија нова димензија. Многу декоративно изгледа и е одличен украс на секоја маса …
Состојки:
- 1 голема главица кромид
- 1 јајце
- 230 мл млеко
- 120 гр брашно
- 1/2 лажиче сол
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажица лук во прав
- суви зачини, по желба
- масло за пржење
Подготовка:
За ова е многу важно да користите остар нож. На кромидот пресечете му го врвот, а потоа и коренот, но многу малку, за да може сепак да се држи кромидот на него.
Кромидот исечете го како пица, но на 16 парчиња. Внимателно, со прстите одвојте ги парчињата и извадете го средишниот дел. Ставете го кромидот во фрижидер околу 2 часа.
Брашното измешајте го со зачините и кромидот брцнете го прво во зачините, па потоа во смесата со јајца и млеко. На крај, брцнете го пак во брашното.
Пржете го во голема количина загреано масло. Две минути од секоја страна. На крај, најубаво е да го извадите со штипалки.