Состојки за тесто:
- 3 мали филџанчиња масло
- 2 мали филџанчиња млеко
- 2 мали филџанчиња шеќер
- 3 јајца
- 1 прашок за печиво
- брашно по потреба
Состојки за декорација:
- 1 екстракт од лимон
- 1 екстракт од малина
- малку шеќер
- малку млеко
Состојки за фил:
- 2 лажици какао
- малку млеко
- 2 лажици мелени ореви, бадеми или лешници
Подготовка:
Од сите состојки за тесто се замесува меко тесто, од кое се прават топчиња кои треба да се со иста големина.
Топчињата се редат во плех обложен со хартија за печење и се печат во рерна 30 минути на 185 степени.
Откако ќе се изладат, со лажица убаво им се вади средината која се меша со какаото, млекото и мелените јаткасти плодови сѐ додека се добие кашеста смеса – фил.
Потоа половина од топчињата се макнуваат во екстрактот од лимон растворен со малку млеко, а останатата половина во екстрактот од малина исто растворен со малку млеко.
Добиените обоени половинки од праските се лепат едни со други (една половина жолта и една половина црвена) со помош на приготвениот фил и потоа се прпелкаат во кристален шеќер.
Се оставаат малку на собна температура и потоа се послужуваат.
Добар апетит!