Home ГОТВАЧ главни јадења Пилешки батачиња со кари

Пилешки батачиња со кари

3593
SHARE

Состојки:

  • 4 пилешки батачиња
  • две главички кромид
  • павлака за готвење
  • кари
  • маслиново масло
  • сол и бибер

Подготовка:

Месото и исецканиот кромид ги ставате во тенџере за варење на Цептер од 4,2 л и залијте со 1,5 шољи вода. Покријте со специјалинот капак „Syncro-Clik“.

Ставете на рингла, а кога црвеното копче на капакот ќе се подигне и остане во таква положба, намалете ја температурата на минимум и оставете на шпорет уште 30-тина минути. Пред отворање на капакот проверете го притисокот во садот така што ќе го претистете црвеното копче на капакот. Откако ќе ги извадите состојките, останатата течност искористе ја за сосот.

Земете ја павлаката за готвење и истурете ја течноста, на неа додајте две кафени лажички кари, и зачини по желба. На крај  испасирајте ја смесата и прелијте ги батачњата.

Добар апетит!

Пилешки батаци