Home ГОТВАЧ гезме Печена пченка со свежи зачини

Печена пченка со свежи зачини

1895
SHARE

Состојки:

  • 115 гр несолен путер, на собна температура
  • 3 лажици ситно сецкан свеж магдонос
  • 1 лажица ситно сецкан свеж власец
  • 1/2 лажиче ситно сецкана мајчина душичка
  • 2 чешниња лук, истолчени
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1/4 лажиче сол

Подготовка:
– Во еден сад помешајте ги сите зачини со путерот. Измешајте убаво додека не добиете хомогена смеса.

– Земете поголема пластична фолија и во средината сипете ја смесата со путер и со помош на фолијата обликувајте ја како ролат. Ставете ја во фрижидер да се стегне убаво.

– Класовите пченка можете да ги сварите или пак да ги испечете на скара.

– Изладениот путер исечете го на парчиња и со нив премачкајте ги врелите пченки. Послужете ги топли.

Печена пченка со свежи зачини