Состојки:
- 4 парчиња пилешко бело месо
- 1 маргарин
- 100 гр презла (лебни трошки)
- Сусам по желба
- 250гр кашкавал (може и пармезан)
- 500 гр компир
- Мешавина од зачини
Подготовка:
Излупете го компирот, исечете го на коцки и почекајте да се спреми месото.
Во еден сад помешајте ја презлата, изренданиот кашкавал, сусам и една лажичка мешавина од зачини. Маргаринот целосно да се стопи. Парче месо да се натопи во растопениот маргарин, а потоа ставете го во со смесата со презла. Месото го редите во средината на плехот за печење и кога тоа ке го завршите околу него ставете го компирот. Преостанатата смеса со презлата рамномерно истурете ја врз компирот и прелијтеја со маргаринот.
Ставете го плехот во загреана рерна на 200 степени и печете околу 40-45 минути. Не го вртете месото за време на печењето.
Подготовката трае околу 30 минути.
Добар апетит!