Home ГОТВАЧ бабини рецепти Неопходно во зима – Зелка со месо

Неопходно во зима – Зелка со месо

7466
G Natural

Состојки:

  • 1 зелка
  • 500 грама месо ( јунешко, телешко, свинско, пилешко…)
  • 5-6 моркови
  • 2 главици кромид
  • 3-4 домати или 0.5 л пире од домати
  • 2-3 ловорови листови
  • Магдонос
  • Масло
  • Сол
  • Црн бибер 

Подготовка:

Во поголемо тенџере ставете малку масло и исецкан кромид. Пржете го се додека не омекне и додадете го месото, а потоа додадете домати (или доматно пире), малку вода, ловоров лист, сол и бибер. Кога ќе биде варена зелката, додадете мала китка магдонос.

Совет:

Ова јадење може да биде и посно. Наместо месо, ставете праз, компири, пиперка или неколку парчиња соја.

Зелка