Состојки:
- 4 јаболки
- 800 мл вода
- 300 гр кафен шеќер
- 2 гранчиња рузмарин
- кора од лимон
- сладолед од ванила
Подготовка:
Ствете ја водата, шеќерот, рузмаринот и кората од лимон во садот на Цептер со капак од 2,5 л. Поклопете и уклучете на средна температура, а кога ќе почне да врие, претходно излупените јаболки додајте ги во зовриениот сируп.
Оставете ги на оган се додека не омекнат, поточно 10-тина минути.
Извадете ги јаболките и оставете ги целосно да се изладат. Потоа исечете ги на половина и извадете ја средината.
Јаболката ставете ја во уникатната чинија на Цептер – „Baron“ и финиширајте со топка сладолед во средината на овошјете.
Добар апетит!