Еве како да направите ајвар со минимален број на намирници, а ќе добиете фин и кремаст намаз.
Состојки:
- 1кг. Црвени пиперки
- ½ кг домати
- 10 гр. Сол
- 1 дцл. Масло
Подготовка:
1.Испечете ги пиперките и доматите, излупете ги и исчистете ги од внатрешноста.
2.Во сад со широко дно ставете го маслото, загрејте го и додадете ја смесата за печење и солта. Мешајте со голема лажица со рамен завршеток за да се зафати што поголема површина за да не дојде до загорување.
3.Ако сакате луто, можете да додадете 1-2 феферонки. Печењето на смесата не би требало да трае повеќе од 20 минути.
4.Откако ајварот ќе се олади, исечете фини кришки леб и премачкајте ги. Послужете со бело сирење.
Добар апетит!