Состојки:
- 500 гр макарони (или било кои други тестенини)
- 200 гр пченка
- 400 гр туна од конзерва (без масло или вода)
- 1 домат
- ¾ мала шолја маслинки, исечкани
- 4 млади кромитчиња (или 1 црвен стар кромид, исечкан на кругови)
- ¾ мала шолја мајонез
- •3 лажици оцет балсамико
Подготовка:
Сварете ги макароните согласно упатството на пакувањето на производот. Во посебен сад, сварете ги и зелените мешунки. Исцедете ги тортелините и мешунките од водата во која се вареле и оста¬вете ги да се изладат.
Измешајте ги туната, мешунките, макароните, маслинките, доматот и младиот кромид во еден поголем сад.
Во помал сад убаво промешајте ги мајонезот и оцетот.
Додадете го сосот од мајонез и оцет во салатата и нежно промешајте. По желба, можете да зачините со сол и свежо мелен бибер.