Состојки ( за 4 порции):
- 2 лажици масло
- 3 јајца, изматени
- 6 филџани долгнавест ориз, сварен и изладен
- 2-3 млади кромитчиња, ситно исечкани
- 2 бабури, ситно исечкани
- 1 филџан грашок или брокула, по желба
- 1 морков
- 250 г ракчиња
- Сол и бибер
- Соја сос
Подготовка:
Во подлабок сад за готвење испржете ги јајцата со постојано мешање. Кога ќе бидат готови, додадете го предходно сварениот ориз, убаво измешајте и тргнете го садот од оган. Во вок тава или подлабоко тавче за пржење испржете ги на врел зејтин сецканите бабури,ракчињата, кромидот исецкан на ситни тркалца, морковот исечкан на коцкички и грашокот. Зеленчукот пржете го најмногу 2 минути. Додадете го оризот и иститнетата кајгана од јајца, соја сос (количината е по желба) промешајте 2-3 пати и послужете.
Добар апетит!