Состојки:
- 1 шолја (200 мл) масло
- 2 шолји гриз
- 3 шолји шеќер
- 4 шолји вода
- 100 гр ситно сецкани бадеми
- бадеми/ораси/лешници
- малку цимет, по желба
Подготовка:
Во подлабоко тенџере загрејте го маслото за јадење и во тоа додадете го гризот со постојано мешање со дрвена лажица. Пржете го гризот додека не добие убава златно-жолта боја.
Додадете ги бадемите и промешајте ги, за да се тостираат малку.
Шеќерот измешајте го со водата и мешајте додека да се растопи.
Полека додавајте од сирупот во смесата со гриз. Мешајте и продолжете да готвите се додека целиот сируп не биде апсорбиран од гризот и алвата не почне да клокоти.
Оставете малку да се олади и потоа со лажица вадете од алвата и ставете на чинија за послужување.
По желба одозгора можете да посипете со сецкани бадеми, ораси, лешници и цимет.