Home ГОТВАЧ гезме Француски специјалитет – Лорен пита

Француски специјалитет – Лорен пита

5704
G Natural

Состојки:
Тесто

  • 200 гр брашно
  • 250 гр путер или маргарин
  • 3 лажички вода
  • Малку сол

Фил

  • 4 јајца
  • 1 павлака
  • 250 гр кашкавал
  • 150 гр печеница (шунка или сланина по избор)
  • По желба некој зеленчук (печурки или домат)

Подготовка:

Од намирниците замесете тесто и остевете го да отстои еден час во фрижидер. Тестото распостелете го во плех за печење. Подигнете рабови од тестото.
Врз тестото додадете ја печеницата и зеленчукот а потоа филот прелијте го со јајцата, кашкавалот и павлаката.
Печете во агреана рерна на 200 степени околу 35-40 минути.
Добар апетит!

Лорен пита