Состојки:
- 25 гр свеж квасец
- 50 гр стопен маргарин
- 1 јајце
- 2 лажици шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 жолчка
- 2 лажици млеко
- 250 мл. млако млеко
- 500 гр брашно и плус по потреба
Подготовка:
Брашното го просејуваме.
Во длабок сад го ставаме брашното и правиме во средината дупка, го рониме квасецот, додаваме 2 лажици шеќер и го ставаме целото млако млеко и оставаме квасецот да стаса.
Изработуваме доста тврдо тесто, го покриваме со крпа и го оставаме да го зголеми волуменот.
Кога тестото ќе стаса внатре додаваме 1 јајце, стопениот маргарин, сол и брашно за да добиеме меко и еластично тесто и се добро измесуваме околу 4-5 мин, за сите состојки добро да се соединат. Го покриваме тестото со крпа и го оставаме повторно да стасува.
Стасаното тесто го делиме на 7 дела и од секој дел правиме сукалца долги 40 цм и краевите ги составуваме.
Ѓевреците ги премачкуваме со жолчка во која сме додале 2 лажици млеко и ги наросуваме обилно со сусам.
Печеме во подмачкана тепсија на 180 Ц додека не добијат убава румена боја
Добар апетит!