Кога температирите се искачуваат над 30 степени, на никој не му е до готвење и подготовка на храна.
Тоа не значи дека не треба да подготвите едноставни посластици кои ќе ве освежат и разладат.
Ова се наши три предлози за кои ќе ви бидат потребни 15 минути.
Кремасто-чоколаден десерт
Потребно е:
– пакување готови кори од чоколадо
– кесичка шлаг крема со вкус по избор
– два реда чоколадо за готвење
– лажица вода или млеко
Подготовка: Готовите кори исечете ги на мали парчиња. Ако имате некој калап може да ги обликувате. Сматете го кремот според упатството и со него исфилувајте ги корите. Преку нив премачкајте ја растопената чоколада. Ставете во фрижидер да се олади.
Тирамису
Потребно е:
– 4 жолчки
– 100 грама шеќер во прав
– 500 грама меко сирење (маскрапоне е идално)
– 250 милилитри слатка павлака
– 2 поголеми пакувања бисквити
– 2,5 децилитри готвено силно црно кафе
– малку рум
– 100 грама какао во прав
Подготовка: Изматете ги жолчките со шеќерот во прав и гответе на пареа додека не згуснат. Кога смесата добро ќе се олади додајте го сирењето и малку матете. Посебно изматете ја слатката павлака, па и тоа додадете го кон претходната смеса и повтрно изматете со миксер. Бисквитите натопете ги во црното кафе во кое додавате малку рум и ставете ги во малку длабок сад. Одозгора ставете го филот, па потоа повторно натопени бисквити и остаток од филот. На крајот декорирајте со какао прав.
Овошје во чаша
Потребно е:
– ½ литри слатка павлака
– 150 грама боровница
– 150 крама капини
– 150 грама малини
– 200 милилитри јогурт
– ½ лажица цимет
– лажичка листови од лаванда
Подготовка: Изматете ја слатката павлака и додајте го измиеното овошје, јогуртот, циметот и листовите лаванда. Сето тоа лесно измешајте и ставете во замрзнувач. Украсете по желба.