Состојки:
- 175 мл слатка павлака со 45% масленост
- 300 г темно чоколадо со над 60% чоколадна маса, растопено
- 30 г несолен путер, растопен
- 3 супени лажици ликер по ваш вкус
- незасладено какао
Подготовка:
Во сад ставете ја павлаката да проврие. Претходно растопеното чоколадо ставете го во павлаката. Потоа, ставете го и растопениот путер. Додадете го ликерот. Измешајте ја целата смеса. Готовата смеса претурете ја во тавче и ставете го тавчето во замрзнувач 3 часа. По три часа, извадете го тавчето со смесата. Со лажица почнете да вадите топчиња. Обликувајте ги во рака како тркалца и валкајте ги во какао.
Чоколадните тартуфи ставете ги во хартиени калапи за да изгледаат поубаво (може и без нив).
Најдобро е да се служат на собна температура.
Забелешка: Тартуфите може да стојат во фрижидер десет дена, без проблем
Може да ги декорирате со ореви, бадеми, лешници, чоколадни филови со ваши додатоци.
Добар апетит!