Состојки:
- 100 гр путер
- 200 гр шеќер
- Јајца
- 1 лажица екстракт од ванила
- 300 гр брашно
- ½ прашок за печиво
- Суво сечкано овошје
- 300 мл млеко
Прелив:
- 6 лажици шеќер во прав
- 1 лажица вода
- 1 лажица сок од лимон
Подготовка:
Омекнете го путерот на собна температура и изматете го со шеќерот. Додадете ги јајцата и ванилата и повторно матете. Промешајте ги брашното и прашокот за печиво, па додадете ги во смесата од путер. Мешајте и помалку додавајте млеко, мешајки со цел да не се создадат грутки.
Кога смесата е убаво соединета, додадете го ситно сечканото овошје. Смесата ставете ја во куглоф калап и печете на 180 степени. Забодете чепкалка во средината на куглофот, кога ќе излезе, куглофот е печен.
Изматете го шеќерот во прав, водата и сокот од лимон па прелијте го преку изладениот куглоф.
Добар апетит!